lauantai 30. tammikuuta 2016

Miksi patafysiikka toimii?

'Patafysiikka on Alfred Jarryn 1900-luvun taitteessa keksimä "kuvitteellisten mahdollisuuksien tiede", joka hyödyntää karnevalistista nurinpäin kääntämistä.

'Patafysiikka on monimutkainen ajatusrakennella, mutta yhden määritelmän voisi muotoilla näin:
Jos 90% ihmisistä on vahvasti jotain mieltä, on 90% todennäköisyydellä vastakkainen totta.
Tämän määritelmän jo voi ymmärtää kahdella tavalla:

1.) Jos olettamus jostakin periaatteesta koetaan universaaliksi, on äärimmäisen helppo löytää vastaesimerkki.

Ihmismieli tahtoo kärjistää ja yksinkertaistaa, joten jos jokin asiantila tai lopputulema on hieman toista todennäköisempi, me ajattelemme herkästi, että sääntö pätee aina. Ei tarvitse kuin hieman raottaa silmiään, niin kohtaa joka puolella todisteita päinvastaisesta.

2.) Jos oletus saavuttaa itsestäänselvyyden aseman, se sallii juuri päinvastaisten ilmiöiden mellastaa.

Me olemme turvallisuushakuisia ja mukavuudenhaluisia, joten herkästi sulkeudumme defenssiemme suojiin ja sinisilmäisesti sallimme todellisuuden erkaantua haavekuvistamme. Kun siis esimerkiksi amerikkalaiset ajattelevat, että heidän maansa on vapauden ihannemaa, he tämän ihannekuvitelman suojissa sallivat kaiken kääntyä päälaelleen: vapauden nimissä laki sallii ihmisten tarkkailun, ankarat turvatarkastukset ja vankiloissa on ennätysmäärä kansalaisia, joilta on riistetty kaikki vapaus.

Sama ihanteiden ja faktojen välinen räikeä ristiriita pätee yhtä hyvin Suomeen. Me kuvittelemme esimerkiksi olevamme holhoamisen mallimaa, mutta todellisuudessa meillä kansalaisia holhotaan jopa vähemmän kuin anglosaksisissa maissa. Meillä köyhät saavat avustuksensa rahassa, kun taas amerikassa ruokakuponkeina, jotta eivät tuhlaisia rahaansa niin herkästi viinaan. Rahan saaminen ei ole "holhoamista", vaan ostovapauden rajoittaminen, koska sosiaalitoimi ajattelee tietävänsä paremmin mihin köyhän tulee rahansa käyttää. Käsitys amerikkalaisten yksilönvapauden kunnioittamisesta ja suomalaisen yhteiskunnan holhoamisesta murentuvat siis molemmat yhdellä ja samalla esimerkillä.

Vastaavia esimerkkejä on äärimmäisen helppo keksiä, jos ryhtyy 'patafyysikoksi.

Tämä onkin 'patafysiikan kirous. Harvalla ammattikunnalla on yhtä paljon duunia ja kirjoittamisen aihetta. Patafyysikko joutuu huhkimaan hartiavoimin kartoittaiseen kaikki nurinkurisuudet ja ristiriidat. Työ ei lopu koskaan, eikä kukaan maksa palkkaa - siis ainakaan vielä.

Patafyysikkojen ja narrien asema kenties paranisi, jos saisimme Suomeen erillisen 'pataministeriön. Pataministerin johdolla kymmenet 'patavirkamiehet uutterasti kartoittaisivat inhimillisen todellisuuden hullunkurisuutta.

Onneksi EU:ssa on viime vuosina ollut korkeimmalla tasolla puhetta siitä, että

Muutama esimerkki 'patafysiikasta:

1.) Tutkijat tietävät parhaiten, miten kansa ajattelee ja mikä kansalle on parasta.

2.) Kansa tietää parhaiten, mitä tulisi tutkia ja mitkä tieteelliset tutkimustulokset ovat luotettavia sekä merkittäviä.

Kumpikin oletus on luonnollisesti täyttä puuta heinää.

Jatketaan:

3.) Rikkaat tietävät parhaiten, mitkä ovat köyhyyden syyt ja miten köyhyyttä kyetään vähentämään.

4.) Köyhät tietävät parhaiten, mika auttaa yrityksiä menestymään ja miten kansantalous kehittyy.

Kumpikin oletus on luonnollisesti täysin päätön.

Kuten huomaatte, 'patafysiikka tältäosin toimii.

Jos olet samaa mieltä, niin oletettavaa on, että juuri tältäosin 'patafysiikka ei toimi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti