keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Satunnaisia havaintoja satunnaisista asioista

Pikkujättiläinen täytti vuodenvaiheessa 5 vuotta. Tarkoitukseni oli jollain tavoin juhlistaa tapahtumaa. En olisi tänä keväänä halunnut ollenkaan kirjoittaa tyhmistä aiheista, kuten Ukrainasta tai Suomen kilpailukyvystä mutta niin siinä vain kävi.

Tänään kuitenkin juhlan kunniaksi haluan heittäytyä lapsekkaaksi ja palata siihen teemaan, jota silmälläpitäen blogini alkujaan perustin, eli tutkimaan niitä ja näitä.

Tässä siis muutama jokseenkin irrallinen huomio klassisen Pikkujättiäisen tyyliin:

1.) Nimikirjaimet ovat ominaista fantasiakirjallisuuden genrelle:
C.S.Lewis (Narnia)
J.R.R. Tolkien (Keski-Maa)
J.M.Barrie (Peter Pan)
E.T.A.Hoffman (1800-luvun pioneeri)
A.A.Milne (Nalle Puh)
R.A.Salvatore (niitä jotain trilogioita)
Myös nuorempien fantasiakirjailijoiden kannattaisi käyttää nimikirjaimia nimessään. Se nimittäin näyttää edistävän menestystä, ainakin jos huomioidaan ketkä nykyään myyntimäärissä tai julkisuudessa mitattuna ovat fantasiamarkkinoiden suurimpia nimiä.
J.K.Rowling (Harry Potter)
George R.R.Martin (Game of Thrones)
E.L.James (50 shades of Gray)

2.) Jos googlettaa "history of the world" tai "world history" näkyville tulee paljon karttoja, kompasseja, purjelaivoja ja kaukoputkia.
Kenties britit yhä hahmottavat historiaa suurvalta-ajan kautta? Amerikkalaisille historia vasta alkaa Kolumbuksen löytöretkistä.

Ruotsalaiset sen sijaan hahmottavat historiaa paljon pidemmältä ajalta. Kuvien joukossa oli paljon kosmisia taivaankappaleita sekä dinosauruksia.
Venäläiset hakutulokset eivät suinkaan tuota kuvia Stalinista tai Iivana julmasta.

Kenties käyttämäni hakusana oli harhaanjohtava tai sitten venäläisille historia merkitsee kuivaa ja akateemista aihetta.  Hakutuloksena nimittäin oli paljon kirjapinoja sekä kirjahyllyjä.
Всемирная история.
Saksalaiset tuntuvat luottavan paljon aikajanoihin, tilastoihin sekä erilaisiin kaavakuviin.
Weltgeschichte.
Ranskankielisestä "Histoire du monde" hakutuloksesta en jostain syystä hahmottanut mitään yleistä kaavaa. Näyttää siltä, että ranskalaisilla olisi monia lähestymistapoja aiheeseen.

Kuvat olivat myös jokseen ilmeisiä ja tylsiä. Ainakaan ensimmäisellä sivulla ei näkynyt Napoleonia. Egypti toistui muutamassa kuvassa, mutta siitä on vaikea revitellä mitään päätelmiä.

Kokeilin samaa myös suomen kielellä ja lopputuloksena oli heti kärkeen...
Mitenköhän tässä taas näin kävi? Kansallinen itsetutkiskelu on yllättävän helppoa, jos sille tielle lähtee.

Suosittelen valitsemaan jonkin satunnaisen, mutta kyllin yleisluontoisen hakutermin ja testaamaan eri kielillä. Kuvista on helppo löytää tiettyjä toistuvia kaavoja. Kulttuurien välillä on eroja, ja havainnot ovat usein hauskoja.

English summary:
1) Typical author names in fantasy genre follow one quite obvious pattern.
2) How much the results alternate in Google, if you use different languages for "world history"?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti