keskiviikko 15. tammikuuta 2014

RUNOSOUL-iltojen historiaa

(...ja hieman puhetta myös kustannusalan muutoksesta.)

RunoSoul on Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden (Putkinotko) ja yleisen kirjallisuustieteen (Katharsis) opiskelijoiden yhdessä organisoima uuden runouden ilta, joka on järjestetty syksyisin vaihtelevassa osoitteessa. Yleisölle on esitelty neljä esikoisrunoilijaa, joiden tekstejä (itse esitettynä) on suullisesti arvioinut nelihenkinen raati. Raati on koottu yliopiston opettajista ja opiskelijoista. Lisäksi samana iltana on tyypillisesti kuultu jazz-musiikkia, mistä tapahtuma on saanut nimensä.

Suullisen palautteen kuuleminen livenä tekee Runosoulista poikkeuksellisen runotapahtuman. Raadin jäsenet ovat monesti olleet herkullisen erimielisiä yksityiskohdista ja tarjonneet runoista oivaltavia, omaperäisiä tulkintoja. Suullinen kritiikki ja ammattimainen tulkinta-apu ovat arvossaan varsinkin nyt, kun television Runoraati-ohjelma on lopettanut.

Konsepti on mielestäni toiminut lähes joka vuosi, enkä ole missannut tapahtumaa vielä kertaakaan. Yksi syy perinteen katkeamattomuuteen kohdallani on se, että itse olin suunnittelemassa ja toteuttamassa ensimmäistä Runosoul-tapahtumaa vuonna 2005. Tarkoitukseni oli nyt sommitella kirjoitusta klubin kymmenvuotisesta taipaleesta. Luulin perustamisvuoden olleen 2004, mutta huomaan muistaneeni väärin. Järjestyksessä kymmenes klubi on vasta tämän vuoden syksyllä, joten olen puoli vuotta etuajassa.

Haluan silti koota listan menneiden vuosien esiintyjistä vielä kun ei ole liian myöhäistä. Historian kartoittaminen on huomattavasti vaikeampaa siinä vaiheessa, kun kaikkien opiskelijoiden vanhat sähköpostiosoitteet ovat lakanneet toimimasta ja keskustelut tuhoutuneet. Koskaan ei myöskään tiedä, vaikka yksinkertaisesta nimilistasta olisi jotain apua kirjallisuudentutkimukselle. Ainakin esiintyjälistalta löytyy jälkikäteen katsottuna yllättävänkin paljon sellaisia esikoisrunoilijoita, jotka ovat myöhemmin vakiinnuttaneet asemansa.

Olen myös lisännyt esiintyjien perään heidän silloisen kustantamonsa, koska tieto kiinnosti minua itseäni. Halusin saada näyttöä eräille epäilyksille, joita esitin menneen syksyn kirjallisuuskeskustelussa.

Runosoul-klubin runoilijavieraat:

2005:
Juhana Vähänen (Savukeidas)
Rita Dahl (Loki-kirjat)
Anja Erämaja (WSOY)
Timo Hännikäinen (WSOY/Savukeidas) / Risto Oikarinen (Otava), kutsuttu korvaamaan viime hetken peruutuksen takia.

2006:
Silja Järventausta (Teos)
Ville Hytönen (Tammi)
Mikko Myllylahti (Savukeidas)
Marianna Kurtto (WSOY)

2007:
Henriikka Tavi (Teos)
Satu Manninen (Gummerus)
Vesa Haapala (Otava)
Miia Toivio (Teos)

2008:
Sinikka Vuola (Tammi) 
Jukka Viikilä (Gummerus)
Joona Kivirinta (Tammi)
Tytti Heikkinen (PoEsia)

2009:
Tiedotuksessa tapahtuu tänä vuonna merkittävä muutos. RunoSoulia ei enää mainosteta yhtä aktiivisesti ainejärjestöjen sähköpostilistoilla, vaan sinne tulee ainoastaan linkkejä Facebookiin, josta luvataan löytyvän tarkempaa tietoa. Myös suunnittelukokoukset pidettiin ilmeisesti Facebookissa, koska en löytänyt niistä jälkeäkään.

Samaan aikaan käynnistyy myös toinen melko äkillinen murros: perinteisten suurten kustantamoiden ja varakkaan Teos-kustantamon dominoimaa kenttää alkavat Savukeitaan ohessa haastaa nyt myös Poesia ja ntamo. Enää ei ole itsestäänselvää, että kaikki isommat kustantamot esittelevät kukin vuosittain vähintään yhden esikoisrunoilijan. Mukaan mahtuu nyt aiempaa useampia pienten kustantamoiden kirjailijoita.

Vuoden 2009 esiintyjät:
Kaisa Ijäs (Teos)
Kristian Blomberg (Poesia)
Ville S. Luoma-aho (Poesia)
Jussi Sutinen (Savukeidas)

2010:
Sirpa Kyyrönen (Otava)
Mark Mallon (Tammi)
Juho Nieminen (Helsinki-kirjat)
Olli Sirkiä (Like)

2011:
Janne Kortteinen (ntamo)
Raisa Marjamäki (Palladium)
Auli Särkiö (Mäntykustannus)
Mari Koski (Poesia)

2012:
Virpi Alanen (Poesia)
Matti Kangaskoski (Teos)
Robert Meriruoho (Sammakko)
Juri Joensuu (Poesia)

2013:
Johanna Lehdontie (ntamo)
Mari Laaksonen (ntamo)
Veera Ruohomäki (Mediapinta)
Kristian Huuhtanen (Sanasato)
Joni Lanki (Gummerus)


Yhteenvetoa kustannusmaailman muutoksesta

Kokonaan kuvasta on hävinnyt WSOY, joka tosin on julkaissut kuluneen viiden vuoden aikana ainakin Miki Liukkosen esikoisrunokokoelman. Otava on Sirpa Kyyrösen ja Vesa Haapalan lisäksi julkaissut useita Pauliina Haasjoen, Saila Susiluodon ja Harry Salmenniemen runokirjoja. Se ei kuitenkaan muuta miksikään sitä faktaa, että painopiste nuoren runouden julkaisemisessa on siirtynyt lähes välittömästi sen jälkeen, kun yleinen taloustilanne heikkeni. Sanasato, Savukeidas, Poesia ja ntamo ovat esitelleet monia lämpimän vastaanoton saaneita esikoisia, joita esiintyjäkaartissa ei ole nähty, kuten Juha Rautio, Jarno Lindemark, Maria Matinmikko ja Olli-Pekka Tennilä, vain muutamia mainitakseni.

Tässä vielä jako kahteen aikakauteen kustantamon esiintymistiheyden mukaan:

Ennen vuotta 2009 (neljä klubia):
WSOY (3)
Savukeidas (3)
Teos(3)
Tammi(3)
Otava (2)
Gummerus(2)
PoEsia(1)
Loki-kirjat(1)

Vuonna 2009 ja sen jälkeen (viisi klubia):
Poesia(5)
ntamo (3)
Teos(2)
Savukeidas(1)
Otava(1)
Tammi(1)
Gummerus (1)
Muut (1): Helsinki-kirjat, Like, Palladium, Mäntykustannus, Sammakko, Sanasato, Mediapinta (=7 kpl)
WSOY(0)

WSOY ja Poesia ovat miltei vaihtaneet paikkaa kärjessä ja hännillä. Savukeidas-kustantamo on myöskin selkeästi vähentänyt esikoisten julkaisemista ja keskittynyt aiempien kirjailijoidensa uusiin teoksiin sekä esseistiikkaan.

Teos-kustantamon näkyvyys Runosoul-tapahtumassa on ollut 2000-luvulla tasaisinta, mikä ei yllätä. Teos on julkaissut monia muitakin nuoria runoilijoita, joista mieleen tulee heti ainakin Olli Sinivaara ja Veera Antsalo. Runouden asema voi toki nopeasti heikentyä sielläkin, jos ajattelu keskittyy vain työn tehostamiseen ja voiton maksimointiin.

Kaikkiaan yhden runoilijan edustuksella vuoden 2009 jälkeen on mukana peräti 11 eri kustantamoa, joten ainakin suurten väistyminen on luonut pienkustantajille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia saada näkyvyyttä. Useamman julkaisijan teoksiin suhtaudutaan nykyään vakavasti tai vähintään uteliaisuudella. On vaikea sanoa miten se pitkällä aikavälillä tulee vaikuttamaan runoilijoiden elintasoon. Ainakin toivon, että palkintoja ja apurahoja uskalletaan tulevaisuudessa jakaa ennakkoluulottomasti, eikä vain automaattisesti katsota selkämyksestä kuka kirjan on julkaissut.

PS. Ensimmäisen SunoSoulin järjestäjiä olivat (sähköpostiketjun perusteella ainakin): Anna Jalas, Anna Ovaska, Maaria Pääjärvi, Mikko Varjanne, Vera Saarentaus sekä allekirjoittanut. Pitäisiköhän meidän järjestää syksyllä pieni luokkakokous ja kutsua mukaan RunoSoul-aktiiveja vuosien varrelta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti